Noorder Dierenkliniek

Tandheelkunde

Honden en katten kunnen net als mensen tandplak en tandsteen krijgen. Dit kan weer leiden tot tandvleesontstekingen en gaatjes.

Een slecht gebit geeft pijn. Hoewel de meeste honden en katten ondanks een slecht gebit wel blijven eten. Bij katten komt Gingivitis Stomatitis Complex voor. Een aandoening waarbij tandvlees en overig slijmvlies in de bek ontstoken raakt. De oorzaak is nog niet volledig bekend. Deze katten kwijlen vaak, eten minder, en verzorgen hun vacht slecht. De ontsteking geeft veel pijn in de bek. De enige goede behandeling is trekken van alle tanden en kiezen. 

Ter voorkoming van gebitsproblemen kunt u het gebit van uw hond of kat poetsen. Gebruik geen tandpasta voor mensen, dit bevat teveel fluoride. Voor huisdieren die poetsen niet toelaten zijn er ook alternatieven zoals mondwater, kauwstaven of een speciaal dieet.

Wanneer uw hond of kat last blijkt te hebben van tandsteen, dan zal het gebit gereinigd moeten worden.

Wij doen altijd een gratis consult voorafgaand aan de gebitsbehandeling. Wij kunnen dan de gezondheid van uw dier controleren en het gebit beoordelen. Tijdens dit consult kan ook een inschatting gemaakt worden van de kosten van de benodigde behandeling.

Het reinigen van het gebit gebeurt onder algehele narcose. Meestal verwijderen we eerst het tandsteen zodat we de tanden, kiezen en het tandvlees goed kunnen beoordelen. Met ultrasone apparatuur wordt tandsteen verwijderd. Pijnlijke, losse en ontstoken tanden en kiezen worden getrokken. Tenslotte worden tanden en kiezen gepolijst. Uw huisdier krijgt pijnstilling en antibiotica indien nodig.

Ook bij konijnen komen vaak gebitsproblemen voor. Met name een verkeerde stand van het gebit zien we vaak. Doordat de tanden en kiezen van konijnen het leven lang doorgroeien, ontstaan problemen wanneer deze niet goed op elkaar staan en verkeerd afslijten. De snijtanden worden veel te lang en krullen naar voren of naar binnen (olifantstanden). De kiezen slijten niet gelijkmatig af en er ontstaan haken op. Dit geeft pijn, en moeilijkheden met eten. De kiezen kunnen onder narcose bijgevijld worden, en de snijtanden geslepen of getrokken. Konijnen met gebitsproblemen hebben ook vaak ontstoken ogen. Ook kan een abces in de kaak ontstaan, wat moeilijk te behandelen is.