Noorder Dierenkliniek

Chirurgie

Dagelijks voeren wij operaties uit. Dit kunnen standaardoperaties zijn, zoals castratie en sterilisatie, of meer ingewikkelde operaties zoals botbreuken en darmoperaties.

Het is belangrijk dat de operatie op zo'n veilig mogelijke manier voor de patiënt wordt uitgevoerd. We doen ons uiterste best, het narcoserisico zo klein mogelijk te houden.

Wanneer u een afspraak maakt voor operatie, vertelt de assistente u hoe lang uw dier voor de operatie niet meer mag eten. De reden hiervoor is dat een hond of kat door de narcose kan gaan braken en dan bestaat het risico dat er voedseldelen worden ingeademd tijdens de operatie. Drinken mag wel. Voor konijnen en knaagdieren geldt dit niet. Zij mogen tot kort voor de operatie blijven eten en drinken, omdat ze niet kunnen braken.

Wanneer u uw dier brengt voor de operatie, zal er vooraf altijd een lichamelijk onderzoek  plaatsvinden. De dierenarts controleert daarbij de ademhaling, het hart, de slijmvliezen en eventueel de temperatuur. In sommige gevallen is het verstandig een bloedonderzoek te doen om te kijken of narcose verantwoord is, zoals bij oudere patiëntjes.

Bij dieren met een “hartruis” adviseren wij een hartecho te maken. We kunnen dan inschatten of narcose verantwoord is.

Na de operatie wordt het dier naar de opname gebracht om weer wakker te worden. Regelmatig wordt gecontroleerd of het dier op de juiste manier wakker wordt uit de narcose. Wij houden temperatuur, slijmvliezen, hartslag en ademhaling in de gaten.

In het begin van de middag wordt u door de assistente gebeld, hoe laat uw dier opgehaald kan worden.

Tien dagen na de operatie zien wij uw dier graag op controle. De wond wordt dan gecontroleerd en eventueel worden huidhechtingen verwijderd. 

Weke delen operaties die wij o.a. uitvoeren

* sterilisatie en castratie hond ,kat, konijn, cavia, fret

* verwijderen tumoren

* maag/darm operaties

* milt verwijderen

* maagtorsie operatie

* plaskat operatie

* blaas operatie

* hernia diafragmatica (gescheurd middenrif) bij de kat

* hernia perinealis (breuk bij de anus) bij de reu

* anaalklieren verwijderen