Noorder Dierenkliniek

Orthopedie

Naast weke delen chirurgie doen wij ook botoperaties. De meeste fracturen bij de kat kunnen door ons geopereerd worden. Door middel van een pen die in het bot geplaatst wordt of door middel van een plaat met schroeven.
U kunt bij ons ook terecht voor heupkopresectie bij de kat of kleine hond. Daarnaast opereren wij honden en katten met een gescheurde (voorste) kruisband en katten en kleine honden met patella luxatie.
Voor gecompliceerde botbreuken verwijzen wij u door naar een orthopedisch specialist. Wij werken samen met dierenziekenhuis Drachten en de Tweede Lijn in Wilhelminaoord en Zwolle


Voor de behandeling van een gescheurde voorste kruisband bij de hond gebruiken we een van de volgende technieken. De instabiliteit in de knie is met deze operaties te verhelpen.


Flo-teugel (de laterale teugel)


Wereldwijd nog steeds de meest gebruikte techniek is het plaatsen van een teugel buiten het gewricht (de zogenaamde “FLO-teugel”). Deze teugel loopt in dezelfde richting als de gescheurde kruisband en helpt op die manier om de knie weer stabiel te krijgen.


De reden van zijn succes is dat het een techniek is die vrij goede resultaten biedt, vooral dan bij de wat lichtere hondenrassen. Bij grotere (zwaardere) honden is wetenschappelijk aangetoond dat de osteotomie technieken (TTA) superieur zijn.


De pijnlijke resten van de gescheurde kruisband en eventueel beschadigde meniscus worden eerst uit de knie verwijderd. Vervolgens wordt een ‘teugel’ (FiberWire) in de vorm van een lus in de knie aangebracht, zodat deze als een ‘kunst-kruisband’ functioneert. Het kapsel om de knie wordt daarna strak gehecht om de stabiliteit van de knie nog verder te verbeteren. Na de operatie zal uw hond moeten revalideren. Het herstel met deze techniek duurt ongeveer 3 - 6 maanden. Uw hond wordt door ons begeleid tijdens het herstel door middel van massage- en bewegingstherapie gedurende 3 maanden na de operatie.


TTA Rapid


Bij een TTA (Tibial Tuberosity Advancement) rapid techniek wordt de tuberositas (bovenste gedeelte van het scheenbeen) deels doorgezaagd en in een meer voorwaartse positie gefixeerd met een kooi. Het implantaat wordt met 4 of 6 schroeven aan het scheenbeen vastgemaakt. In de holte die nu is ontstaan onder de kooi wordt bot pasta aangebracht om botgroei te stimuleren. Door het verplaatsen van het scheenbeen naar voren wordt de functie van de voorste kruisband overbodig gemaakt. Na 6 weken wordt een controle röntgenfoto gemaakt om te zien of het bot mooi is ingegroeid. De duur van het herstel en revalidatie duurt ongeveer 3 maanden.