Noorder Dierenkliniek

Nieuw huisdier?

Heel erg leuk, een nieuwe huisgenoot! Maar welk dier is voor u het meest geschikt? Gezelschapsdieren worden vaak in een opwelling gekocht. Later blijkt dat er heel wat komt kijken bij het houden van een huisdier. Heeft u voldoende ruimte, tijd en geld beschikbaar? Soms worden dieren slecht verzorgd of naar een asiel gebracht. Realiseer u dat een hond of kat tien tot twintig jaar oud kan worden. U bent dus een groot deel van uw leven verantwoordelijk voor uw dier. En welke diersoort of ras neemt u? Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (www.licg.nl/het-aanschaffen-van-een-huisdier/) heeft uitgebreide informatie op de site staan om de juiste beslissing te nemen.

Als u heeft besloten een hond te nemen, kiest u dan een puppy van een erkende fokker of een bastaard? Bij een rashond is de fokker aangesloten bij een rashondenvereniging, die weer aangesloten is bij de overkoepelende Raad van Beheer (RvB). Bij deze verenigingen worden de ‘stamboeken’ bijgehouden. Gezondheid, welzijn en sociaal gedrag staan centraal.

Er zijn helaas ook verkeerde (brood)fokkers. Deze fokkers willen enkel geld verdienen. De gezondheid en socialisatie van de pups is voor hen niet belangrijk. Er worden ook pups verkocht uit Oostbloklanden. Deze pups zijn vaak ziek. Ze kunnen ernstige ziektes, zoals het Parvovirus, hebben. Helaas sterven deze pups veelal ondanks intensieve verzorging. U kunt op fairpup.nl controleren of het een goede fokker betreft. Zo voorkomt u teleurstellingen en gezondheidsproblemen.

Bij rashonden komen erfelijke ziekten voor. Op www.rashondenwijzer.nl kunt u veel informatie vinden over erfelijke aandoeningen bij honden. Informatie over raskatten vindt u op www.raskattenwijzer.nl Op www.houdenvanhonden.nl vindt u informatie over verschillende rassen, verzorging, huisvesting etc.

De laatste jaren is het aantal mensen dat een hond uit het buitenland (rescue hond) adopteert flink toegenomen. Deze honden kunnen problemen hebben met zindelijkheid en socialisatie. Daarnaast kunnen ze besmet zijn met infectieziekten, zoals Leishmania. Vaak wordt een bloedtest gedaan voordat het dier wordt geadopteerd, maar een negatieve test is geen garantie dat de hond vrij is van ziektes. Bij een Leishmania infectie zullen de klachten ondanks behandeling vaak weer terugkomen. Laat u goed informeren. U kunt nagaan of de stichting waar u een hond wil adopteren in de Lijst van Betrouwbare Stichtingen (LBS) staat van Dogsview.nl. Deze stichtingen staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en worden gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Naast het kiezen van een huisdier, spelen de kosten ook een rol. Het is mogelijk uw huisdier te verzekeren voor dierenartskosten. Het is een fijne gedachte, dat in geval van bijvoorbeeld een aanrijding, u zich geen zorgen hoeft te maken over de prijs van de behandeling. Een goede verzekering heeft u bijvoorbeeld bij Reaal Dier & Zorg of bij Petplan.

Ook voeding is belangrijk voor de gezondheid van uw dier. Momenteel wordt vaak aangeraden vers vlees te geven. Commercieel en zelf samengesteld vers vlees kan een bron zijn van bacteriën en parasieten. Zowel uw dier als uzelf kan besmet raken. Een goede hygiëne tijdens het voeren is erg belangrijk! In onze praktijk raden wij het voeden van uw dier met vers vlees af. Wij verkopen in onze kliniek de dieetvoeding van Royal Canin. Het gaat hier om voeding voor dieren die een aandoening hebben waardoor een aangepast dieet noodzakelijk is, zoals bij blaasgruis of nierproblemen. Als onderhoudsvoer hebben wij Veterinary HPM voer van Virbac. Dit is een nieuwe generatie voeding, die zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van een carnivoor. Het voer bevat een laag koolhydraat-hoog eiwit formulering. Het bevat minder zetmeel en koolhydraten en meer dierlijke eiwitten.

Heeft u uw nieuwe huisdier in huis, kom dan snel langs voor een controle en kennismaking in onze praktijk! Het is fijn als puppy’s kunnen wennen aan de geluiden en geuren van een dierenkliniek. Zo is de kans minder groot dat ze later angstig zijn bij een bezoek aan de dierenarts. Kom regelmatig eens langs, bijvoorbeeld om even te wegen. Hier hebben u en uw dier later veel plezier van. U bent van harte welkom!