Een gezondheidscontrole is een uitgebreide check om te kijken of uw huisdier nog helemaal gezond is. Een jaarlijkse controle is belangrijk om ziektes en problemen te ontdekken. Daarnaast kan uw dier de noodzakelijke vaccinaties krijgen. Waar wordt uw dier op gecontroleerd?
We wegen eerst uw huisdier. Dan kunnen we het gewicht vergelijken met de vorige keer. Is uw dier erg afgevallen of juist aangekomen? Dit kan weer te maken hebben met een aandoening.
Het gebit en mondholte wordt gecontroleerd. Misschien heeft uw dier wel veel tandsteen of rotte tanden of kiezen. Soms vallen blaasjes op de tong op die kunnen wijzen op een virusinfectie.
We kijken naar de ogen. Is er sprake van ouderdomsstaar, verstopte traanbuizen of ontstoken ogen.
Daarna controleren we de vacht en huid. Zijn er vlooien aanwezig? Ook de oren worden nagekeken. En we voelen naar de lymfeknopen in de hals, liezen en knieholtes.
Vervolgens beluisteren we met de stethoscoop het hart en longen. Vaak ontwikkelen oudere dieren een hartruis. Het kan nodig zijn verder onderzoek te doen en hartmedicatie te gaan geven.
We voelen in de buik naar organen. We kunnen de nieren voelen. Bij katten is bij oudere dieren soms te voelen dat de nieren een onregelmatig hobbelig oppervlak hebben. Dit kan weer wijzen op een verminderde nierfunctie. We voelen ook of er geen gezwellen te vinden zijn in bijvoorbeeld de darmen.
Als laatste controleren we de gewrichten. Zijn de gewrichten minder goed dan normaal te buigen of strekken. Heeft uw dier pijn?
Bij oudere dieren of als uw dier ziekteverschijnselen vertoont, kan een bloedonderzoek gedaan worden. Bijvoorbeeld om te controleren of de nieren of schildklier nog goed werken.
Tijdens de check-up vragen we ook naar ontwormen en ontvlooien van uw dier. Ontwormen wordt 4x per jaar geadviseerd bij een volwassen hond of kat. Ontvlooien is ook het hele jaar door nodig, omdat vlooieneitjes in huis overleven in de winter. Afhankelijk van welk middel u gebruikt is dit maandelijks of elke 3 tot 8 maanden.
Wij vaccineren “op maat”. Dat betekend dat er niet standaard elk jaar tegen alle ziektes wordt gevaccineerd. Daarom hebben wij besloten niet te “titeren” (bepalen van antistoffen in het bloed). Het is namelijk niet mogelijk een titer te bepalen voor de ziekte van Weil (Leptospirose). Deze enting is maar een jaar geldig. Omdat deze ziekte door ratten wordt overgedragen en in plassen of meertjes zit, loopt uw hond het risico besmet te raken. Deze ziekte is erg ernstig en kan dodelijk aflopen.
Het is verstandig uw hond hier jaarlijks voor te enten. Daarnaast krijgt uw hond iedere drie jaar de “cocktail” (Parvo, Hepatitis, Hondeziekte en Parainfluenza)en wordt hij dan dus volledig ingeënt. Daarnaast kan uw hond indien nodig ingeënt worden tegen Rabiës of Besmettelijke Hondenhoest (de neusdruppel enting). Sommige eigenaren willen liever een ander entschema of bepaalde entingen niet geven. Een ander schema is in principe altijd mogelijk.
Katten worden elk jaar ingeënt tegen Niesziekte. En om de drie jaar tegen Kattenziekte. Ook kan een neusdruppel tegen Bordetella gegeven worden.
Konijnen enten wij tegen Myxomatose en RHD 1en RHD 2. Wij gebruiken de Filavac enting tegen RHD1+2. Deze kan vanaf de leeftijd van 10 weken worden gegeven, werkt een jaar lang en hoeft niet te worden geboosterd.
En als uw dier weer helemaal gezond is verklaard en beschermd tegen ziektes, volgt er altijd even een knuffel en een koekje. Tot volgend jaar!